Cocopeat Nedir?



Hindistan cevizinin kabukları ve lifleri küçük parçalara bölünerek oluşturulan doğal bir substrat’dır. 

Hindistan cevizinin (yenilen ceviz kısmı çıkartıldıktan sonraki) dış kabuğundan oluşan organik bir yetiştirme ortamıdır. Dış kabuk, odunsu yapısının yanı sıra bol miktarda lif, iri ila ince taneli cocopeat (torf) ve toz partikülleri barındırır. Bütün olarak parçalanan kabuk, kaba ve ince parçalara ayrılır. Kaba kısım; kabuk ve liflerden oluşur buna HUSK CHISP denir. Ayrışan ince parçalar ise elekten geçirilerek tozdan arındırılır ve Hindistan cevizi torfu olarak da bilinen COCOPEAT’i oluşturur.

Cocopeat bilinen en iyi köklendirme ve yetiştirme ortamlarından biridir. %100  organik ve geri dönüşümlüdür.

Yetiştirilecek mahsüle ve istenilen su tutma kapasitesi / hava oranına göre farklı yüzdelerde HUSK CHIPS ve COCOPEAT karıştırılarak istenilen karışım elde edilir.

Dünyada 90’lı yıllardan bu yana kullanılan ve hızla yaygınlaşan bitki yetiştirme ortamının doğal pH sı 5,5-6,4 arasındadır. Cocopeatin Hazırlanması; Parçalara bölünen Hindistan cevizi iki defa yıkanarak tuzdan arındırılır, kalsiyum ve magnezyum ilave edilir. Bu işleme Buffering adı verilir. Daha sonra kurutulmaya alınır. Kurutulan parçalar yüksek ısı ile steril edilerek preslenir. Süs bitkilerinde, kesme çiçeklerde, domates, salatalık ve biber başta olmak üzere tüm bitkilerin üretiminde kullanılır. Cocopeat blok 45 lt. su verilerek ıslatılır. Suyu emen blok yumuşar ve kısa zamanda kolayca dağıtılır. Dağılan bloktan minimum 65 lt substrat elde edilir. Bu substratı tohum, çelik ve saksılamada kullanabilirsiniz. Kuru ağırlığının 9 katı suyu ve besinleri emerek bünyesinde depolar ve bitkinin ihtiyacı oldukça bitkiyibesler. Gevşek yapısı sayesinde optimum köklenme ve büyüme ortamı yaratır. Sudan, gübreden,zamandan ve işçilikten tasarruf sağlar. Mükemmel bir drenaja sahip olan cocopeat kesekleşmez ve bulaşmaz. Uzun ömürlüdür ve ekonomiktir.